Verklighetsspel

Många människor använder idag datorer och medan de sitter där och ser bilder, bokstäver och tecken på skärmen, upplever de någonting. Någonting utöver det vanliga, en känsla av att befinna sig någon annanstans. Detta kallas för virtuell verklighet. Något virtuellt är något som liknar verkligheten till utseendet men som inte är verkligt egentligen. Virtuell verklighet heter på engelska virtual reality och det är en teknologi som tillåter användaren att bege sig till en datorsimulerad verklighet. Virtuell verklighet som denna, som ofta innefattar spel och Internet, ger oftast bara syn – och hörselintryck, men det finns vissa som kan få fram exempelvis vibrationer hos användaren.

Vad är virtuell verklighet?
Virtuell verklighet är, som nämns ovan, när en människa med hjälp av datorteknik upplever att han eller hon befinner sig i en annan värld, en datoriserad värld. Virtuell verklighet innebär en illusion av att man befinner sig i en verklig värld som skapas med hjälp av glasögon som innehåller bildskärmar och sensorer. Ljudet, som även det upplevs som verkligt, spelas upp via högtalare eller hörlurar. Något som ibland används för att skapa en virtuell verklighet är kraftåterkoppling, som innebär att man efterliknat fysiska föremåls massa och motstånd, så att datoranvändaren ”känner av” att han eller hon ”stöter i” ett föremål. Detta är då inbyggt i redskap som tillhör men är mindre vanligt.

Det finns andra sätt att skapa en virtuell verklighet än genom en dator. Det finns virtuell verklighet som skapas genom så kallade vr-kuber, då användaren går in i ett rum och upplever en virtuell verklighet genom bilder på väggarna. Idag kallas också ibland enklare avbildningar av den fiktiva världen för virtuell verklighet. Det var under 1980-talet som begreppet virtuell verklighet skapades av Jaron Lanier, en amerikansk datorforskare.

Något som hör samman med virtuell verklighet är virtuell värld. Med virtuell värld menas en miljö som är datoriserad och till utseendet ser ut som vår fysiska värld. Användarna av denna virtuella värld kan besöka den i form av så kallade grafiska figurer som styrs med hjälp av mus, tangentbord eller andra styrdon. Virtuella världar kännetecknas av att de oftast är tredimensionella och därmed kan betraktas ur alla möjliga vinklar av användarens avatar.

En virtuell verklighet är alltså bara en teknisk effekt som skapar en illusion av att befinna sig i en annan värld medan den virtuella världen faktiskt är en existerande virtuell miljö där användaren kan förflytta sig.