Då och nu

Virtuell verklighet är en värld uppbyggs med datorer som användaren upplever sig vara och röra sig i. Man får en känsla av att man befinner sig i en virtuell verklighet med hjälp av olika redskap så som en dator, ett par glasögon som skapar en tredimensionell effekt, hörlurar som ger ifrån sig så verklighetstrogna ljud som möjligt och ibland även andra redskap som ger känslan av beröring när man ”kommer åt” något i en virtuell verklighet som exempelvis ett datorspel.

Virtuell verklighet då och nu
För ungefär tjugo år sedan, på 90-talet, var virtuell verklighet otroligt stort. Många människor trodde, och hoppades kanske, att den virtuella verklighetens tredimensionella uppbyggnad skulle ta över åtminstone hela vår datorvärld. Istället för bara datorspel skulle den även finnas på hela Internet.

Så blev det dock inte och det som tros vara orsaken till att idén slopades är att det dels blev för komplicerat för att förstå och dels för att folk vill ha det enklare på Internet än att vandra omkring i en tredimensionell låtsasvärld. Vill man till exempel läsa en nyhet på en webbtidning vill man oftast ha upp den direkt, inte behöva åka runt ”i” hela tidningen, en virtuell verklighet, för att hitta det man söker efter.